BESZÁMOLÓ – HRT Racing, Hargita Rallye 2023

A már 31. alkalommal megrendezett Hargita Rallye-val vette kezdetét az idei Román Országos Rallye Bajnokság május 4-6 között Székelyudvarhely központtal. Ezen a hétvégén indult a Norbert Maior – Francesca Maior kettős is a HRT Racing támogatásával egy új generációs Peugeot 208 Rallye 4-el. A román testvérpárosnak közel félévnyi pihenő után ez volt az első megmérettetése éles szituációban, hiszen legutóbb tavaly novemberben a Zemplén Rallye-n ülhettek a volán mögött versenykörülmények között.

A hétvégét megelőzően egy közös tesztelésre is volt lehetősége a csapatnak. A megtett kilóméterek hasznosnak bizonyultak és jobban személyre tudták szabni az autót a verseny előtt. A rallye nyitónapján egy reggeli gyakorlás után három gyorsasági várt a mezőnyre összesen 42 kilométeres távval, köztük egy 28.7 hosszúságú erőpróbával, ami rögtön az első volt a sorban. Maiorék a nap végeztével az abszolút értékelésben a 6. helyet, míg az FWD (elsőkerék-hajtású autók) kategóriájában magabiztosan az 1. helyet foglalhatták el.

A pilóta a következőképpen mesélt a napot követően: „Az autóban a kényelembe helyezésre és a hosszú szünet utáni összhang megtalálására koncentráltunk, de a nap végén elmondhatjuk, hogy elégedettek vagyunk azzal, ahogy telt a nap. Holnap hosszú nap lesz és vár ránk kedvenc szakaszunk, a Lueta, mi pedig készen állunk rá!” A szombati zárónap összesen kilenc gyorsaságit tartogatott a versenyzők számára, három különböző szakaszt kellett teljesíteni háromszor, közte két 30 perces szervíz lehetőséggel. Az első kört követően továbbra is stabilan az abszolút 6. helyén álltak Maiorék az FWD kategóriát pedig magabiztos egy perces előnnyel vezették ekkor.

Az első szervízelésnél Norbert Maior nyilatkozott: “Most fejeztük be az első kört. Nehezen indult az idei évünk, erre nem számítottam talán megöregedtem. Mondhatnám, hogy még ismerkedünk az autóval, ami igaz is, de jól vagyunk, jelenleg 1. helyen állunk az FWD értékelésben, ami az a hely, amit szerettünk volna. Az időjárás tökéletes a rallye-hoz, szóval nagyon élvezzük, és ami a legfontosabb, nagyon hiányzott, hogy itt legyünk, hiányzott az összes izgalom, ami általában az első néhány szakasz után elmúlik. Régen ültünk utoljára raliautóban, de remélem, hogy a következő körtől még jobb lesz az időnk. Elvégeztünk néhány beállítást, és most a következő szakasz felé vesszük az irányt.”

A második és a harmadik körben is maradtak a hétvégére jellemző száraz időjárási körülmények és a szervízparkban eszközölt beállítások is eredményre vezettek! A legjobb szakaszeredményt végül az utolsó gyorson – ami egyébként a páros kedvence volt – a Power Stage-n sikerült elérni egy abszolút 3. hellyel. Az egész hétvégén nyújtott konstans teljesítményének köszönhetően a Norbert Maior – Francescsa Maior páros végül az abszolút 4. helyre jött fel, megelőzve több Rallye2-es autót! Az FWD elsőkerék-hajtású autók küzdelmét pedig több, mint kétperces előnnyel megnyerte. A pilótapáros köszönetét nyilvánította a HRT Racing csapatának az első közös futamukon elért nagyszerű munkáért. A 2023-as Hargita Rallye-t a Sebastian Barbu – Bogdan Iancu kettős nyerte egy Skoda Fabia Rallye2 evo-val. A folytatás már nincs messze! A következő versenyhétvégére május 19-21 között kerül sor Lengyelországban a 79. Rajd Polski-n, amely egyben Európa-bajnoki futam is lesz. Az ERC4 kategóriában szurkolhatunk a Maior

Addig is kövessék Facebook és Instagram felületünket, valamint weboldalunkat: hrtracing.hu