HRT RACING BESZÁMOLÓ – HAB A TORTÁN! EGY ÁLOM MEGVALÓSULÁSA: ERC JUNIOR BAJNOK A MAIOR TESTVÉRPÁR! – IV. RALLY HUNGARY 2023

Utolsó állomásához érkezett az ERC Junior bajnokság 2023-as szezonja, amelyben egész évben főszerepet vállalt Norbert és Francesca Maior illetve a HRT Racing Team. A záró helyszín stílusosan Magyarország volt, amely nem csak a csapatnak de Noribéknak is szinte hazai pályának számított, hiszen már számtalanszor versenyeztek a Zemplén vadregényes pályáin. Az előjelek is megfelelőek voltak: abszolút dobogós helyezés a Kolozsvár Rally-n és bajnoki vezetés az ERC Junior kategóriájában. Az ellenfelek Robertó Daprá 4, míg Ola Nore Jr. 12 pontra volt a párosunktól a futamot megelőzően.

A hét első szegmensében hétfőn és kedden az autó teljeskörű felkészítése volt napirenden, majd szerdán már Bükkszentlászló és Bükkszentkereszt közötti hivatalos teszten próbálták Norbiék az autót. Sikerült is sokat menni és hasznos információkhoz jutni, itt végig száraz körülmények fogadták a versenyzőket.

Csütörtökön már a pályabejárás következhetett, összesen hét pályát kellett feldolgozni a hétvégi megmérettetésre. Pénteken a Nyíregyháza közeli gyakorlás után megkezdődött az, amire már olyan régóta várt a HRT Team, Norbiék és az egész román rally-s társadalom: Versenyhétvége! A cél az elsőség megtartása. Este Máriapócson egy rallycross pályán kezdődött szokásosan a IV. Rally Hungary. A 2.40 km hosszúságú pályán párhuzamosan versenyeztek egymás ellen a pilóták, Norbinak egyből a legnagyobb ellenfél az olasz páros Robertó Daprá és Luca Guglielmetti jutott. Megkezdődött ténylegesen is a csata. A párharcot az olaszok nyerték 1.2 másodperccel. Aggodalomra semmi ok nem volt, következhetett a verseny második napja.

A szombat négy féle pályát tartogatott és 120 kilóméternyi versenytávot. Az első kör négy gyorsaságiból állt. Volt szűk erdei rész, széles út, murva, városi gyors és még megannyi látványosság a pálya szélén. Norbiék vezettek, a négy közül három szakaszon is az olaszok előtt végeztek és 7.7 másodperc volt az előnyük, míg a norvég Nore Ola Junior, gyakorlatilag kiszállt a versenyfutásból, több, mint 3 perces hátrányt felhalmozva. A második kör „csak” három szakaszt tartalmazott, kőkeményen fókuszálni kellett a részletekre, de ez Norbiéknak sikerült és 9.1 másodpercre duzzasztották előnyüket Dapráékkal szemben. Így zárult a második nap, ami egyébként végig száraz körülményeket hozott.

Vasárnap az előny megtartása volt a cél és ezzel a bajnokság bekebelezése. Négy gyorsasági szerepelt még a programban, viszont mindez szerviz nélkül. Óriási feladat elé állította ez a pilótákat és még egy utolsó nagy erőfeszítés kellett a szezon végén Norbitól és Francescatól. Az első szakasz egy tempósabb szélesebb karakterisztikájú volt, míg a másik a mádi szőlőtőkék között zajlott ráadásul délelőtt körgyorsasági formájában. Nos ezt az első kört Norbiék kegyetlenül megnyomták – pedig az eső is közbe szólt kicsit – és viszonylag megnyugtató előnyre tettek szert Dapráékkal szemben! 15.8 másodpercet kellett beosztani az utolsó két gyorsaságira. Következett a 11. és a 12. gyors kora délután. Az ég kitisztult. Száraz körülmények. Innen már sikerülnie kellett. Az utolsó előttin az olaszok hoztak Norbin, de 13.9 másodperc még maradt az utolsó Sárga Borház Power Stage-re. Ennyit kellett megtartani. A szakasz céljában már gyülekeztek a Norbit és Francescát támogatók, több tucatnyian, zászlókkal, sípokkal és pezsgővel. Minden, amit az ember el tud képzelni ilyenkor. Dapráék a célban az utolsón. Jó időt jöttek, de érkeznek Norbiék. A tömeg már pattanásig feszült, de aztán mindenki felszabadult, hiszen Norbiék behozták az autót és elképesztően összeszedett versenyzést mutatva megtartották előnyüket. Megszerezték idei első futamgyőzelmüket és ezzel az ERC Junior 2023-as bajnoki címét is elnyerték. Ezzel a tortán lévő habon a meggyszemet is rátették teljesítményükkel! A hangulat leírhatatlan volt egész egyszerűen. Minden kiszakadt, ami eddig mindvégig bent volt. Francesca, Norbi nyakába. Sikerült. Megvan! Katarzis!

„Még nincsenek szavak arra, amit most érzünk. Hihetetlen minden, ami ma történt, de a legfontosabbat szeretnénk mondani: Köszönjük mindenkinek, aki támogatta ezt az álmot. Együtt minden sikerülhet! Köszönünk a HRT-nek mindent, amit idén értünk tett. A legcsodálatosabb utazásunk volt ez!”

Gratulálunk!

Az ERC JUNIOR 2023-AS BAJNOKSÁGÁNAK VÉGEREDMÉNYE:
1.     Norbert Maior – Francesca Maior          136 pont
2.    Roberto Daprá – Luce Guglielmetti       126 pont
3.    Ola Nore  Jr. – Rune Eliertsen 111 pont