HRT Racing Beszámoló – Szerencsétlen hétvége – 13. Raliul Moldovei Bacău 2023

Egy héttel a jól sikerült római ERC kihívás után, újra Romániába szólította a bajnokság következő fordulója a HRT Racinget és Maior Norbiékat. A nyolcfutamos román bajnokság ötödik állomása Bacau volt, ahol újfent murván lehetett próbára tenni a technikát és a vezetői tudást. A versenyt a már megszokott péntek-szombati ritmusban rendezték. 

Norbiéknak még a gondolataikat sem sikerült teljesen összeszedni az olaszországi versenyük után, de a cél ezúttal sem lehetett más hazai környezetben, mint minél előrébb végezni, és ahogy ez az eddigi romániai évadban volt ez az abszolút top5-öt jelentette volna a futam végén.

A csütörtöki gyors gyakorlás után következhetett a pénteki nap. Ragyogó napsütés és 30 fok feletti hőmérséklet, ami a gumiválasztást illeti nem volt túl nehéz a helyzet. Az első kör három gyorsaságiból ált. Norbiék nem kezdtek túl erősen abszolút 10. helyen várták a folytatást, az FWD értékelésben ekkor még helyén volt a világ rendje, itt magabiztosan vezettek. A második kör meghozta azt, amitől minden pilóta tart, főleg egy ilyen nehéz murvás felületen. A második kör második szakaszán kettős defektet szenvedtek el Norbiék és ezzel jócskán feladták maguknak a leckét. Az abszolút összesítésben szinte kilátástalanná vált egy jobb helyezés elérése, így maradt feladatként az FWD kategóriában való a felzárkózás a hétvége további részében. A hátrány az elsőhöz képest majd négy perc volt.

Norbert Maior:

„A mai nap tartogatott nekünk néhány meglepetést. A két defekt a kategóriánk első helyébe került, de szeretünk optimisták lenni, így holnap készen állunk az elvesztegetett időt behozni a többieken”

A szombati nap tehát a zárkózásról szólt Norbiék számára. Az összes gyorsaságit – mind a hatot – megnyerték, ám az ellenfelek ezúttal keményen tartották magukat, így a nap eleji 7. helyről a 4. helyezésig sikerült „csak” felkúszni az első kerék hajtásúak kategóriájában.

Norbert Maior a verseny után mondta:

„Ezúttal nem úgy sikerült ez a hazai forduló, ahogy szerettük volna, de nem vagyunk érte dühösek. A két defektek leszámítva nagyszerű hétvégénk volt”

A versenyt Simone Tempestini nyerte egy Skoda Fabia Rally2 Evo-val.

A román bajnokság abszolút összesítésében még mindig az előkelő 3. helyet foglalják el Norbiék, míg az FWD kategóriában magabiztosan állnak az élen.

A következő állomás a román bajnokságban: 39. Raliul Iașului 2023 szeptember 9-10, murva