48. Rally Islas Canarias 2024 – A második felvonás az EB-n! –

Az év második versenye a messzi távolban lévő erős hagyományokkal rendelkező Kanári-szigeteki Rally volt, amely a csapat számára is mindig nagy logisztikai kihívást jelent, na de ha valamiben, akkor ebben igazán profik vagyunk! A magyarországi hétvége után a felület ezúttal a rally világából jól ismert spanyolországi tükörsima aszfalt volt, ahol mindig nagyon közel a szalagkorlát és inkább pályaversenyzéshez szükséges tulajdonságokkal kell rendelkeznie a pilótának a jó eredmény elérése érdekében.

A hétvégén induló párosaink:

  • Csomós Miklós – Nagy Attila
  • Herczig Patrik – Varga Kristóf
  • Aleksadar Tomov – Brankov Yavor

Csomós Mixiéknek nincsenek innen jó emlékeik tavalyról, amit már szerencsére sikerült feldolgozniuk. A keddi tesztjükről a következőképpen nyilatkoztak:

Túl vagyunk a tesztünkön, ami az előző évi alkalmaknál is még jobban sikerült. Harmadik éve folyamatosan gyorsulunk ezen a kis szakaszon, reméljük ezt elmondhatjuk majd magunkról a verseny után is”

A Kanári-szigeteki hétvégén nem csak az egész évben versenyző ERC pilótákkal kell számolni, hanem a pályákat tűpontosan ismerő helyi menőkkel is erősen számolni kell. A csütörtöki szabadedzésen Mixiék teljesítettek a legjobban és a kvalifikáció is jól sikerült, a harmadik legjobbak voltak. Este még a programban szerepelt az esti szuperspeciál, ahol pedig 5. helyen kezdték már az éles versenyt az órával.

Az igazi versenyfutás péntek-szombat ritmusban zajlott. Mixiéknek sajnos túl rövidre sikeredett a verseny és a spanyországi átok tovább kísérte őket. Még a péntek első gyorsaságiján bizalomkeltő 5. helyet jöttek. Viszont a nap második gyorsaságiján egy lassú defektnek köszönhették kiesésüket, mely egy ház oldalsó falában végződött. A fiúk viszonylag szerencsésen megúszták az ütközést, bár ezúttal kórházba kellett őket szállítani megfigyelésre.

Ezek után teljes mértékben fókuszálhattunk másik két párosunkra. Aleksandar Tomovék és Herczig Patrikék az ERC Junior kategóriában ismerkedtek a körülményekkel, a bolgár titánnal ellentétben Herczigék már egyszer átélhették ennek a rallynak a ritmusát.

A pénteki első kör végén – ahol a középső gyorsasági etap lett Mixiék balesete miatt – Herczig Patrik középmezőnyben volt 6. helyen, Tomovék pedig hátulról figyelték a többieket a 11. helyen. A szervízt követően a második körben is folytatódtak a küzdelmek a rengeteg kanyarral tarkított szakaszokon. A nap végére viszont már csak Herczigék maradtak talpon, akik stabilan tartották 6. pozíciójukat. Sajnos Tomovék számára véget ért a második EB futamuk.

Szombatra fordulva tehát már csak Herczig Patrik és navigátora Varga Kristóf szállt csatába. A nap folyamán nagyjából végig légüres térben autóztak, de a megtett kilóméterek ezeken a szakaszokon nagyon értékesek lehetnek a jövőt illetően. A végeredmény az ERC Junior kategóriában végül a 8. hely lett az egyedüli magyarként célba érő párosnak.

Herczig Patrik:

„Amiért jöttünk azt teljesítettük, rengeteget tanultunk a hétvége alatt, rettenetesen nehéz volt minden szakasz minden métere, hihetetlen mennyiségű kanyarral. Óriási, életre szóló élmény volt itt versenyezni!

Következő verseny: Diósgyőr Rally, Országos Magyar Rally Bajnokság