HRT RACING BESZÁMOLÓ – Könnyed hétvége a romániai murván – 39. Raliul Iașului 2023

Már 39. alkalommal rendezték meg Jászvásár (románul Iasi) környékén a Raliul Iasului-t a román bajnokság idei hatodik futamát. Újból murván szerepelhettek Maior Norbiék. A román bajnokság nyolc futamából egyébként négy murván zajlik, így ez különösen jó felkészülést biztosított Norbiéknak az egész év folyamán erre a felületre. A versenyt megelőzően magabiztosan vezette a páros az FWD kupát és arra készülhettek, hogy akár be is biztosíthatják ebben a kategóriában az év végi elsőségüket. Lássuk, mit tartogatott a hétvége.

Összesen 65 páros adta le nevezését a versenyre, ebből 34-en az FWD kupára is neveztek. Pénteken a shakedown-ra készülhettek a pilóták Bárnova település közelében, mintegy 3.6 kilométernyi murva adott lehetőséget a gyakorlásra.

A jól megszokott péntek-szombati romániai ritmus ezúttal szombat-vasárnapira cserélődött. Szombaton kettő-kettő igazán hosszú megmérettetés és egy kora esti show várt a mezőnyre Jászvásár városában az úgynevezett Sárga Szakadékban, ahol rengeteg szurkolóval találkozhattak Norbiék. Az első két gyorsaságit követően az abszolútban 8. míg az FWD-ben a 1. helyen volt Norbi és Francesca. A második körben – a városi nyúlfarknyi szakaszt is beleértve – aztán még jobban elkapta a fonalat a testvérpár és feljöttek az absz. 6. helyre az FWD-ben pedig 43 másodperces előnnyel vonulhattak az esti Parc Fermébe.

Maior Norbert a városi gyors előtt nyilatkozta:

„Befejeztük az első napot, ami az igazi külső murvás gyorsokat illeti. Még hátra van a Sárga Szakadék, de ez inkább a nézőknek való show miatt van. Ma nagyon szép napunk volt, laza voltam, élveztük a murvát. Nem tudtunk tesztelni a Jászvásári Rally előtt, így határozottan sikeresnek mondanám a mai napot. Az utolsó gyorson már majdnem teljesen levált a gumi felülete, így maximálisan kihasználtuk azt. Holnapra egy szakasz maradt hátra, ami hosszú gyors lesz, ezt fogjuk kétszer megtenni”

A záró nap kétszer 19.41 kilómétert tartogatott magában. Az első gyorsasági 10 óra magasságában rajtolt el. Ezen Norbiék egy 7. időt jöttek közel autózva a Rally2-es Skodákhoz. A záró Power Stage-n az előző körhöz képest bőven javítva egy abszolút 6. időt sikerült futni. A hétvégi románia forduló vasárnap 14 óra után Jászvásár belvárosában a célceremóniával ért véget. Norbiék az abszolút értékelés 6. helyén jöttek be, míg az FWD kupában tükörsima győzelmet arattak egyperces előnnyel Cristián Sugarék ellen. Ez azt jelenti, ha minden igaz, hogy Norbiék az utolsó két futam eredményétől függetlenül már behozhatatlan előnyre tettek szert a kétkerékhajtású autók bajnokságában!

Norbi a verseny után:

„Két nap ralizás után nagyon mosolygunk. Valószínűleg ez volt idénre az utolsó murvás versenyünk, minden ilyen jellegű próbát nagyon élveztünk idén. Most visszatérünk Kolozsvárra, hogy teljesen felkészüljünk az ERC utolsó mindent eldöntő magyarországi állomására.”

Raliul Iasului 2023 Végeredmény:
1.      Tempestini Simone – Itu Sergiu
2.      Marișca Bogdan – Borbély Károly
3.      Barbu Sebastian – Iancu Bogdan
…..
6.    Norbert Maior – Francesca Maior

A következő verseny tehát Magyarországon lesz a III. Rally Hungary, október 6-8 között Nyíregyházán és a Zemplén pályáin, ahol eldől az ERC Junior bajnoki cím!