V. Rally Hungary 2024 – Négy versenyzőpárossal hazai pályán az év első versenyén –

Csapatunk tavalyi sikeres évét követően – mely egy ERC Junior bajnoki címmel végződött -, hosszú hónapokat kellett várni, hogy elindulhasson a következő szezon, a 2024-es, melyben még nagyobb terveket sző a HRT Racing Team. Ennek megfelelően gőzerővel folytak a munkák az idei évet illetően, hogy minél több fiatal pilótának tudjon lehetőséget adni a csapat.

Azt már az előző év végén tudtuk, hogy hazai pályán fog indulni számunkra az idény, mégpedig az V. Rally Hungary-n, ami az Európa-bajnokság nyitófutamának számított. A flotta ezen a hétvégén egy Rally2-es Skodából és három Peugeot 208-ból állt:

  • Csomós Miklós – Nagy Attila                ERC
  • Bertalan Márton – Paizs Róbert           ERC4
  • Herczig Patrik – Varga Kristóf               ERC Junior
  • Aleksandar Tomov – Brankov Yavor    ERC Junior

A verseny előtti hetekben sikerült összehozni mind a négy párosunkkal egy közös tesztet, így egyben egy nagyszerű csapatépítő programmal tudtunk melegíteni a kihívásokra.

A négy újdonsült párosunk a verseny hetében már csütörtökön a pályákra lépett, a szakaszok legoptimálisabb felírása volt a cél. A pénteki napon már éles tempóban közlekedhettek a nagyszerűen felkészített autóikkal. A nap első felében szabadedzések és a kvalifikáció zajlott, majd este már egy nagyon rövid szuperspeciál is szerepelt a programban Királyszentistvánon. Az eredmények a következőképpen alakultak: Mixiék nagyon kevéssel lemaradva a többiektől egy 5. hellyel hangoltak, Bertalan Marciék az ERC4 kategóriában 9. helyen kezdtek, míg az ERC Junior-ban Herczigék 7. , Tomovék 14.-ként zártak. A péntekről még elmondható, hogy rengeteg magyar szurkoló buzdította a magyar versenyzőket, így nagy büszkeség, hogy három hazai pilótát is tudtunk adni ezen a hétvégén az EB mezőnynek.

Szombaton következett a hétvége leghosszabb napja, 104 kilóméternyi gyorsasági, összesen 6 gyorsasági. Hegyesd, Kislőtér, Várpalota mindezeket két körben kellett teljesíteni. Az időjárás kegyes volt, hiszen péntekhez hasonlóan szombaton is verőfényes napsütés várta a pilótákat. Reggel egy 15 perces, napközben egy 30 perces, míg este a 45 perces szervízre volt lehetőség.

Az első kört követően Mixiék az abszolút 6. helyén álltak és a csapat történetében egy újabb nagy sikert lehetett elkönyvelni, hiszen a várpalotai szakaszt megnyerték, így elmondhattuk, hogy ERC abszolútban is tudtunk már szakaszt nyerni. ERC4-ben Bertalanék, akik tavaly Peugeot kupa bajnokok tudtak lenni. Nos, ők az első kört követően, mely során két szakaszt is tudtak nyerni azért csak a 7. helyen tanyáztak, mert a reggeli elsőn nem sikerült jót jönniük, egyébként nagyon bíztató volt összességében a teljesítményük, mint ahogyan Herczigék is jól kezdték az első karikát Juniorban, 5. helyen voltak. Aleksadar Tomovék, akiknek ez a verseny abszolút mélyvíz volt, hiszen se ERC Juniorban nem mentek és Peugeot-ban sem ültek még éles versenyen, ők 10. helyen voltak.

A szombat második felében is biztonságos, érett versenyzést mutattak be Mixiék és megtartották a 6. helyüket az abszolútban ráadásul lőtávolon belül voltak az elsőhöz képest is. (+ 26.6 mp.)

Csomós M. – Nagy A.:

„Nagyon nehéz napon vagyunk túl, életünk egyik legnehezebb ralis napja volt a mai. Rég mentünk már murván, valószínűleg nem is tudtuk mindig jól használni az abroncsainkat, mert a Kislőtéren nagyon elfogytak. A helyezésünk mindezek ellenére elég jó, ebből akár még egy dobogó is lehet a verseny végére!”

ERC4-ben Bertalan Marciék nagyot ugrottak előre! A 7. helyről egészen a 3. helyig sikerült felküzdeniük magukat a nap végére. Első EB-s versenyükhöz képest egyáltalán nem voltak megilletődve és megmutatták a bennük rejlő potenciált.

ERC Juniorban a 6. szakaszig minden rendben volt Herczig Patrikéknál, ám a Kislőtéren be kellett fejezniük az egész hétvégét. Aleksandar Tomovék megfontoltan mentek és 6. helyen végeztek a nap végén.

Vasárnap újabb három gyorsaságira készülhettek versenyzőink. Iszka, Tés, Nagylőtér kétszer, a szombathoz képest kicsivel rövidebb versenytávval kellett számolni, összesen 88 kilométer volt a szakaszok hosszúsága. Az időjárás továbbra is kegyes volt a mezőnyhöz, hiszen nyárias körülmények voltak.

Az abszolút értékelés egész hétvégén óriási csatákat hozott Mixiéknek, hiszen az ERC legjobb murva menői ellen kellett hazai pályán megvédeni a mundér becsületét. Ez a küldetés végig sikerült, sőt még jobban is. Az utolsó gyorsaságit megelőzően még mindig csak 33 másodpercre voltak az elsőtől, ami mindenképp megsüvegelendő, de ami még izgalmasabbnak ígérkezett, hogy 1.8 másodpercre volt csak a dobogó. A csapat a Power Stage beírójában gyülekezett várva, hogy esetleg még összejöhet a hőn áhított hazai versenyen az érmes pozíció. Amit elvett Mixitől a sors a tavalyi Rally Hungary-n, azt most kicsit visszaadta, hiszen sikerült behozni a Skoda Fabiát a harmadik pozícióba! Micsoda kezdés! A 3. helyért járó pontok mellé ráadásul még 4 plusz ponttal is gazdagodtak a Power Stage-n elért nagyszerű eredményük miatt. Mixiék az EB mellett természetesen a magyar bajnokságba is neveztek, amit utcahossznyi előnnyel, maximális pontszámmal sikerült megnyerni.

Csomós Miklós:

„Ha őszinte akarok lenni egy kicsit zavart, hogy egyébként egész hétvégén kaptunk a közvetlen élmezőnytől, de ez egy igazán extrém hétvége volt nekem. Ennek ellenére nagyon értékelni kell ezt az eredményt. Külön öröm, hogy egy nagyon érett versenyzést tudtunk felmutatni.”

Nagy Attila:

„Az utolsó gyorsasági előtt hiába álltunk a 4. helyen és közel a dobogóhoz, de akár még az 5. hellyel is elégedett lettem volna, hiszen közel egy év után ültem vissza Mixi mellé. Az elején még stresszes voltam, de a verseny közben már kezdtem kisimulni. A végén pedig a harmadik hellyel pedig egy szenzációs feloldódást éreztem magamon!”

Az ERC4-ben is hatalmas eredményt sikerült elérnünk Bertalan Marciékkal, a 2. helyen futottak be. Sikerült két szakaszgyőzelmet is begyűjteniük és még az is belefért, hogy az utolsó gyorson kaptak egy defektet. Ilyen szezonkezdetet valószínűleg Marciék se képzeltek maguknak.

„ Azt el kell mondanom, hogy a HRT csapattól nagyon jól felkészített autót és nagyon jó beállításokat kaptunk, amit ezúton is köszönök. Légrádi Zoli, a csapat tulajdonosa is majd kiugrott a bőréből a célban. Este sokáig ünnepeltünk hétfő reggel pedig arra ébredtem, hogy a HRT-s csapattársaink, Csomós Mixi és Nagy Ati rám ugrottak az ágyban. Egyáltalán nem volt kellemes, de ha ez kell egy Eb dobogóhoz, akkor vállalom.”

Az ERC Juniorban először szereplő 19 éves versenyzőnk Aleksadar Tomov az utolsó kör első gyorsaságiján Iszkán sajnos kiállásra kényszerült, ennek ellenére nagyon sok hasznos versenykilómétert szívhatott magába a hétvége során. Következő verseny a csapatnak: 48. Rally Islas Canarias 2024