HRT RACING TEAM BESZÁMOLÓ – KÉT PÁROSSAL A LETT EB FUTAMON!

A hat futamos ERC Junior bajnokság második felvonásához érkezett a HRT Racing Team, ezúttal már két párossal a soraiban! Norbert Maiorék mellett egy svéd pilótapárost is üdvözölhetett a csapat Simon Andersson és Jörgen Jönsson személyében.  A helyszín Lettország volt, már sokadszorra – szám szerint tizedjére – adott otthont az EB mezőnyének Liepaja városa. Fémjelzi a verseny komolyságát és múltját, hogy jövőre már a világbajnokság naptárában szerepel a futam. A környék jellemzője a kiváló minőségű murva és az elképesztően nagy átlagtempójú gyorsaságik, amiből összesen tíz várt a pilótákra szombat és vasárnap.

A hétvége menetrendjéhez tartozó kötelezettségek sorrendben: technikai ellenőrzés, pályafelírás, shakedown, rajtceremóniával indult a verseny csütörtökön és pénteken. Norbert és Francesca indulása egyébként sokáig kérdéses volt, de végül sikerült összehozni mindent az induláshoz. Ők egy kitűnő Junior 2. hellyel kezdtek Lengyelországban, míg Simon Andersson (21 éves) rutinos navigátorával Jörgen Jönssonnal technikai probléma miatt nem tudták befejezni az első versenyt. Az ERC Junior nevezési listáján ezúttal 17 páros szerepelt.

Szombaton hat gyorsasági szerepelt volna a programban, ám ebből egyet törölni kellett a por okozta korlátozott látási körülmények miatt. Így öt szakaszra rövidült az első nap, a végén egy rövid városi szuperspeciállal. Norbi és Francesca egy végül bíztató 4. hellyel zárta a napot és a következőképpen vélekedett: „Rendkívül bonyolult napunk volt, de nagyon büszke vagyok a tempónkra és a helyezésre, főleg annak tükrében, hogy a második gyorson megviccelt minket a technika és egyszerűen megállt alattunk az autó. Sok időt vesztettünk és visszaestünk egészen a 10. helyig. A további szakaszokon kapaszkodtunk és jöttünk is szépen fel, a holnapi napra is ez a tervünk, még feljebb!”  A svéd párosunknak mindenképpen tanulóév lehet az idei, hiszen az EB futamokon még korábban nem jártak, így náluk még a tapasztalatok és a pályaismeret gyűjtése lehet az elsődleges célkitűzés. Az első napot a 13. helyen zárták az ERC Juniorban a beérkezett 15 páros közül. A szombat tartogatott egy komoly részsikert is, hiszen a városi gyorsaságin a két HRT-s autó futotta a legjobb időt, Andersson, Maior sorrendben!

A zárónap további négy kemény szakaszt tartogatott magában. Az első kettő gyors után Norbiék melegen tartották a vasat, mindösszesen 2.6 másodperces lemaradással voltak a 3. helyezett mögött, ami azt jelentette, hogy mindenképpen rápróbálnak az utolsó kettőn az újbóli dobogós helyezésre. Annyira jól sikerült a vége, hogy az utolsó előttin szakaszgyőzelmet ünnepelhettek, majd a Power Stagen másodikok lettek plusz pontokkal a zsebben. A végeredményben egy ERC Junior 3. helyet jelentett a hétvégi teljesítményük, ami még fényesebb is lehetett volna, ha nincs az első napi műszaki hiba. „Van, amikor egy eredményt nem a rangsor alapján mérnek, egyszerűen a mögötte álló történet teszi azzá ami. Hát így van ez nekünk ez a 3. hely Lettországból. Sok munka volt előtte, nehezen jött el újra, de minden lépés megérte a körülöttünk lévő emberekkel. Köszönök szépen mindent. A HRT Racingnek pedig külön köszönet mindenért, legfőképpen azért, hogy erőltettétek, hogy eljussunk ide.”

Simon Andersson és Jörgen Jönsson a hátsó szekciót foglalta el az egész verseny során és rengeteg hasznos versenykilómétert magába szívva az ERC Junior kategória 12. helyén végzett, amely lehetett volna eggyel előkelőbb is, de volt egy korai érkezésük az egyik időellenőrző pontnál, amiért 2 perces büntetést kaptak.

A versenyt újra a norvég Nore Ola Jr. nyerte, a Renault Clio Rally 4-el. 

Tet Rally Liepaja, ERC Junior végeredmény:

1. Nore Ola Jr. – Eriksen Torstein
Renault Clio Rally4 1:35:10.3
2. Hansen Victor – Johansson Victor
Peugeot 208 Rally4 1:35:34.2
3. Maior Norbert – Maior Francesca
Peugeot 208 Rally4 1:35:40.8

ERC Junior jelenlegi állása két futam után:

1.  Nore Ola Jr.                       60 pont
2.  Norbert Maior                  45 pont
2.  Hansen Victor                   45 pont

Következő futam az ERC Junior bajnokságban:

 1. BAUHAUS Royal Rally of Scandinavia 2023. július 7-8