BESZÁMOLÓ – SZERENCSÉTLEN HÉTVÉGE A PEUGEOT KUPÁBAN – SALGÓ RALLY 2023

A 37. alkalommal megrendezett Salgó Rally-val folytatódtak a magyar bajnokság küzdelmei. A HRT Racing Team támogatásával ezúttal is három versenyző vágott neki nagy reményekkel a kétnapos versenynek. Trencsényi Vince már rutinos tagja a Peugeot kupának, hiszen már tavaly és tavalyelőtt is szerepelt ebben a sorozatban. Nagy Mátyás is nagy rutinnal rendelkezik, ám ő más autókkal ért már el szép eredményeket. A Peugeot 208-al idén ismerkedik először és ez volt a nyitóversenye is egyben, mivel az első székesfehérvári futamon adminisztrációs gondok miatt nem tudott végül rajthoz állni. Németh „8V” Péter alias Kisszelep, ahogy a ralis berkekben ismerhetik a szurkolók szintén első Peugeot kupás szezonjába vágott bele idén. A kupában soha nem látott rekord létszám jött össze, 12 duó adta le nevezési szándékát a Salgóra.

A verseny érdemben csütörtökön kezdődött el. A csapatnak gépátvétellel, míg a pilótapárosoknak a pályák bejárásával telt, itt nagyon sok múlik, ki hogyan tudja feldolgozni a pályákat a hétvégére. A gyorsasági szakaszokra ezúttal pénteken és szombaton került sor. A két nap alatt 121 versenykilómétert kellett megtenni a már klasszikusoknak mondható Zagyvaróna – Cered, Mátrakeresztes – Falloskút a Vizslás – Kazár – Somlyóbánya valamint a Mátraalmás – Bátonyterenye szakaszokon. Lássuk, hogyan alakult a HRT Racing Team párosai szemszögéből a verseny.

👉Trencsényi Vince – Patkó Gábor

Trencsényi Vince és Patkó Gábor az első versenyen, Székesfehérvárott negyedik helyen értek be. Ezen az eredményen próbáltak volna javítani a hétvégén. Az első gyorsaságin Mátrakeresztesen egy 7. hellyel átjöttek, ott így nyilatkoztak röviden: „Elkezdett feszülni a váltó, szóval ez megnehezítette az indulást, a haladást – remélem, hogy kibírja a szervizig.” A második gyorsaságin, amely a Mátraalmás – Szorospatak közötti volt még átjött a célvonalon a páros, de ami utána következett az teljes mértékben váratlanul érte őket. A cél utáni jobbos kanyar bemenetén annyira megolvadt az aszfalt egy része, hogy a kocsi teljesen irányíthatatlanná vált és Trencsényiék egyenesen beestek a fák közé. A kocsi eleje sérült és a kár akkora volt, hogy nem tudták folytatni a versenyt. Érdekesség, hogy a kupában versenyzők közül Viszló Csabáék és Ifj. Kanyik Antalék is hasonlóképpen rosszul jártak ebben a kanyarban. Trencsényi Vincéék következő célpontja a jövő héten megrendezendő Waldviertel Rally lesz Ausztriában!

👉Nagy Mátyás – Németh „16V’ Péter:

Nagy Mátyás életében először ment elsőkerék hajtású autóval a magyar bajnokságban. A korábbiakban Ladával és Mitsubishivel láthattuk őt a pályákon.

Az első gyorson hatodik időt jöttek. A második Trencsényi Vincéék és a többi márkatárs bukása miatt etap lett a mezőny további részének. A harmadik szakaszon a rajt után rámentek egy padkára és egy lassú defekttel kellett lejönniük. Az első kör végén a kilenc állva maradt páros közül a 6. helyen tanyáztak. A pénteki nap második fele már kedvezőbb jeleket mutatott. Sikerült elérni egy második időt az ötödik gyorsaságin és az első nap végén feljöttek Nagy Mátyásék az 5. helyre. A szombat már nem hozott eredményeket, hiszen az első gyorsaságin a Zagyvaróna – Cered – Tótújfalu közötti szakaszon nagy tempónál a szalagkorlátnak csapódtak és feladni kényszerültek a versenyt.

👉Németh „8V” Péter – Späth Szabolcs:

Kisszelepék voltak az egyetlenek a HRT Racing Team-ből, akik teljesíteni tudták a Salgó Rally-t. Az első kör után a 8. helyet foglalhatták el és a második körben sem változott a pozíciójuk. A nap végén röviden értékelt a pilóta: „Kicsit bátortalan voltam, de még ezzel együtt sem értem, hogy miért kapunk ennyit. Fejlődni kell!”

Szombaton hét állva maradt Peugeot-os vágott neki a márkakupának a zárónapon. Németh Péterék továbbra is tartották magukat és a végén egy jól sikerült Power Stage-el, ahol még plusz pontokat tudtak gyűjteni, az összetett 5. helyén zártak. „Remélem, ez most elég a power-re! Nem értem, mire vártam eddig, mert ez most állati jó volt!”

A Peugeot kupa következő fordulójára június végéig kell várni, akkor a Mecsekben csapnak össze a versenyzőpárosok!

Következő forduló: 56. Mecsek Rallye 2023 06.22-06.24

Köszönjük a képeket: Sári Péter és Csatlós Norbert