HRT Racing Beszámoló – Egyre közelebb az összetettben! – 11. Rally di Roma Capitale

Az elmúlt hétvégén már az aszfaltos futamok sora vette kezdetét az ERC Junior bajnokságban. Az első három versenyen – ami mind murvás volt – egy második és két harmadik helyet hozott össze a HRT Racing illetve Norbi és Francesca. Ennek köszönhetően úgy fordulhatott rá a csapat a szezon második felére, hogy a bajnoki címre vérmes esély lehet. A Junior bajnokság első aszfaltos futamára Rómában került sor, a versenyt már 11. alkalommal rendezték meg az olasz fővárosban és környékén.

A hétvége kihívása nem csupán a versenytáv legyőzése volt, hanem a komoly forróság is. A pénteki napon a szokásos rövid shakedown után az esti „gyülekezet” nyújtott igazi látványt a rali rajongóknak a Colosseum tövében, ahol egy rövid gyorsaságival melegítettek Norbiék egy 7. hellyel.

Szombaton három különböző gyorsaságit tett meg kétszer a mezőny, az egyik 32,3! kilóméteres volt. Az első körben kiderült, hogy ezúttal nem az eddigi vetélytárs Nore Ola Jr lesz a fő ellenfél ezen a versenyen, hanem a hazai pályán versenyző olasz Roberto Daprá (szintén Peugeot 208) és a német Timo Schulz. Az első három szakaszból kettőt nyert az olasz és egyet Norbiék, a leghosszabbat. Daprá 5.9 másodperccel volt Norbiék előtt és 20 másodperccel Timo Schulzék előtt. A harmincperces szervízt követően a délutáni körben mindhárom gyorsaságit Daprá nyerte, de Norbiék is második illetve harmadik időket tudtak autózni, ami azt jelentette, hogy a nap végén a második helyet foglalhatták el 17,6 másodperccel lemaradva az olaszok után.
Norbert Maior az első nap után:

„Vártuk már az aszfaltos megmérettetést, hogy mire vagyunk képesek ezen a felületen a többiekhez képest és örömteli, hogy a másodikok vagyunk eddig. Őszintén nagyon kell ide a jó kondináció, mert a meleg néha elviselhetetlen volt. Szerintem jó volt a tempónk és örülök, hogy egyszer be tudtam húzni a leghosszabb szakaszt is. Innen folytatjuk holnap…”

A vasárnapi záró napon is három különböző szakasz várt a pilótákra és navigátoraikra, szintén két körben. A nap leghosszabb gyorsaságija több mint 29 kilóméteres volt. A hőség ezen a napon sem hagyott alább. Az első körben a német Timo Schulz emelt a tempóján és két szakaszt is nyert, ezzel feljöttek a második helyre Daprá mögött, míg Norbiék visszaestek a harmadik helyre mindössze 0,8 másodperccel. Az utolsó három gyors kérdése, hogy vissza tudnak-e ugrani a dobogó második fokára? Végül a német párosnak jobban sikerültek az utolsó gyorsaságik, így Norbiéknak maradt a harmadik hely. A verseny végig magabiztosan autózó Roberto Daprá nyerte, ez az idei első sikere. 

Az ERC Junior bajnokságban Norbi és Francesca egyedülálló módón az összes eddigi futamon dobogóra állhatot és a bajnokságban ezzel közelebb került a még mindig vezető Nore Ola Jr.-hoz.
Norbi nyilatkozata a versenyt követően: 

„A végén már sok volt a feszültség bennünk, amikor már nem tudtuk sajnos tartani az előttünk lévők tempóját és visszaestünk a másodikról a harmadikra, de a bajnokságot nézve nagyon gazdaságos helyen végeztünk. Bár többet akartunk ennél, de ha ránézünk az összesített tabellára, akkor az még inkább motivál, hogy közelebb és közelebb vagyunk álmaink eléréséhez.”

11. Rally di Roma Capitale ERC Junior Végeredmény:
1. Daprà Roberto – Guglielmetti Luca 2:02:57.
2. Schulz Timo – Wenzel Michael + 26.2 mp.
3. Maior Norbert – Maior Francesca + 45.9 mp.

Az ERC Junior bajnokság állása:
1. Nore Ola Jr.        94 pont
2. Norbert Maior   87 pont
3. Roberto Daprá   81 pont

A következő futam az ERC Junior bajnokságban: 52. Barum Czech Rally Zlín 2023, Aug 18-20.