57. Mecsek Rally 2024 – Kettőből kettő! –

A Mecsek Rally mindenki szívében egy külön helyet foglal el, egy különleges helyet. A verseny az Országos Magyar Rally Bajnokság harmadik futama volt az elmúlt hétvégén. Két nagyon erős párossal indultunk útnak Pécsre, azzal a céllal, hogy mind Csomós Mixiék, mind Czékmány Norbiék győzelemmel távozzanak a hétvégét követően.

Csomós Mixiéknek egy majd másfél hónapos kihagyás után kellett összekapniuk magukat, immáron a legújabb Skoda Fabia RS volánja mögött. Az utolsó pillanatokban vált biztossá az indulás. Csütörtökön a verseny nulladik napján rendezendő hivatalos teszten mindkét párosunk ott volt és állítgatta az autóit a versenyre. Czékmány Norbiék még szinte lendületben voltak, hiszen csupán három hete volt, hogy megnyerték a Diósgyőr Rally-t a Peugeot kupában, pályafutásuk során először.

Pécsett megszokott az utóbbi időben, hogy pénteken illetve szombaton tartják a versenynapokat, most sem volt ez másképp. Pénteken tökéletes idő fogadta a versenyzőket összesen három gyorsasági volt kijelölve, ezt kétszer kellett teljesíteni. Mixiéknél sok volt a kérdőjel, hogyan tudnak majd alkalmazkodni az autóhoz egy rövid tesztet követően, de az első kör után megnyugodhatott mindenki, a tempójuk újra erősnek volt mondható, bár közel sem olyan, ami valószínűleg várható lesz a jövőben, de ez teljesen természetes. A 3. helyen zártak 3.9 másodpercre az első Velenczei Ádámtól.

Czékmány Norbiék megfontoltan, ám gyorsan kezdtek a Peugeot kupában és vezettek az első kör után. A háromból egy gyorsaságit húztak be, de a másik kettőn is nagyon közel voltak Határ Attiláékhoz.

A második kör vége már sötétben zajlott, úgyhogy ennek megfelelően a plusz lámpatesteket is felszerelte a csapat a szervízben. Mixiék a második kört uralták, gyűltek a szakaszgyőzelmek és ennek eredményeképpen már abszolút első helyen találhatták magukat. Az előny 6.9 másodperc volt Velenczeiékkel szemben. Mixiék a nap végével nyilatkozták:

„Voltak jó részeredményeink, folyamatosan tudtunk gyorsulni és végül három szakaszt is megnyertünk ma. Sokat kell még mennünk az új autóval, hogy komfortosnak mondhassuk, de azért ettől függetlenül már most is jól érezzük magunkat benne mindketten. A váltó egyelőre elég rövid, nagyon hamar ötödikben megyünk, és ez azért megtévesztő (számunkra), mert közel sem olyan tempóval/gyorsan megyünk ilyenkor, mint korábban az EVO-val. Hozzá kell szoknunk, kellenek vele a kilométerek, de panaszkodni nem fogunk miatta, az is biztos. Holnap egy még hosszabb nap vár ránk, a különbségek elég kicsik, de jó lenne ugyanebben a pozícióban zárni a verseny végén is.”

Czékmányék második köre is jobban sikerült és 6.3 másodpercre tudták növelni az előnyüket Határékhoz képest.

A zárónap szombaton újból három gyorsaságit hozott, amiket ismét két körben kellett teljesíteni, a nap végét természetesen Power Stage-el zárva. Mixiékre egy kicsit zárkóztak, mégpedig Német Gáborék voltak rájuk veszélyesek 4.9 másodpercre, akik szintén már a legújabb Skodával közlekednek a versenyeken. Czékmány Norbiék először nyertek a hétvégén egy körön belül hármat és 28.4 másodpercre húztak el Határék előtt.

Az utolsó körre inkább Mixiék győzelme volt már csak igazán kérdéses, de Német Gáborék kiestek az utolsó előttin és Velenczeiék is hiába nyomták, ami a csövön kifér. A Csomós – Nagy kettős életük első abszolút Mecsek Rally győzelmét aratta az új autóval, ráadásul az összes megszerezhető pontot elhozták Pécsről, mellyel a Magyar Országos Rally bajnokság élére álltak.

 A verseny után nyilatkozták Mixiék:

„Új autó ide vagy oda, nem titkolt célunk a győzelem volt. Mindent meg is tettünk ennek érdekében, így nagyon örülünk, hogy el tudtuk érni ezt a kitűzött célunkat is.”

Czékmány Norbiék még rátettek egy lapáttal. A második körben még gyorsabbak voltak és folyamatosan húztak el a riválisaiktól. Szombaton az összes gyorsaságit behúzták. Ezzel idei második kupagyőzelmüket aratták a Peugeottal és átvették a vezetést is a bajnokságban!

A hétvégén a létező összes pontot elhozta mindkét párosunk, Gratulálunk nekik! Következő verseny: 14. Delfi Rally Estonia 2024