BESZÁMOLÓ – AZ ERC KÜLDETÉS

79. RAJD POLSKI Második közös versenyén van túl a HRT Racing Team és a Norbert Maior – Francesca Maior versenyzőpáros. Az Európa-bajnoki sorozat (ERC) harmadik állomásán Lengyelországban folytatódtak a küzdelmek murvás útfelületen. A verseny központjának ezúttal is az Észak-lengyelországi Mikolajki kisvárosa adott helyet. A román testvérpáros idén először állhatott rajthoz az ERC mezőnyében, ezen belül is az ERC Junior (27 éven aluliak) kategóriája volt fókuszban, hiszen az utóbbi versenysorozatot tűzték ki céljukként 2023-ban. A versenyhét egy szerdai teszteléssel kezdődött, ahol már a murvás futóművel felkészített Peugeot 208 Rally4-el lehetett róni a kilómétereket, mely extra önbizalmat adott a pilótának. A csütörtöki nap pályabejárásokkal telt, az itiner már nem lehetett teljesen ismeretlen, hiszen 2021-ben és 2022-ben is szerepeltek már Maiorék ezen a futamon.

A folytatásban elérkezett az, amire mindenki várt a verseny első napja: Péntek. A kora délutáni órákban még gyakorolhattak a versenyzők egy úgynevezett Shakedown-on, ami egy 3,5 km-es kijelölt szakasz volt. Ezek után este következhetett a Mikolajki Arena-ban az első szuperspeciális, ahol igazi katlan hangulat fogadta Maiorékat. Nagyon szeretik errefelé a rallyet, erre bizonyíték, hogy már 79. alkalommal rendezték meg idén a Rajd Polskit. Számottevő különbségek nem alakultak ki a szuperspeciálon, ERC Juniorban a 4. helyen zárta a napot a csapat. A szombati a verseny leghosszabb napja volt a maga hét gyorsaságijával és több, mint 100 kilóméternyi szakaszával. A délelőtti három gyors a nyomvonalak tapogatásával telt.

Az időjárás végig napsütéses száraz volt. A 4. hely továbbra is megvolt és mindösszesen öt másodpercre volt a 2. helyezett. Az ebédidőben 30 perces szervizelés következett, amelyet további négy gyors követett. A második kör végén újra visszatért a mezőny a Mikolajki Arénában egy gyors futásra, ahol Norbert Maiorék szakaszgyőzelemnek is örülhettek. Ennek is köszönhetően a nap végén feljöttek az előkelő 2. helyre az ERC Juniorban. Norbert Maior a szombati nap után: “Vége az első napnak a Rajd Polskin és micsoda nap volt! Még túl korai lenne ünnepelni a mai eredményt, de mindenképpen önbizalmat és motivációt ad a holnapi napra. Szakaszról-szakaszra próbáltunk javítani a tempónkon, ami azt gondolom sikerült is. Elmondhatom, hogy ma én, Francesca és az autó is jó csapatot alkottunk. A 2. napot a junior értékelés 2. helyéről kezdjük és már alig várjuk a holnapi napot.”

A rallye befejező napján a második hely megtartása volt a célja a párosnak. Semmiképp se akarta túlfeszíteni a tempót Norbert Maior, hiszen ezeket a pályákat kevésbé ismerte a korábbiakból. Ennek ellenére is jó ritmusban tudtak autózni és a HRT Racing Team-el is nagyszerű volt az összhang a szervízparkban. A 14-es gyorsaságin újból gyorsaságit nyertek Norberték. Az utolsó Power Stage-n, ahol még fontos volt az eredmény nagyszerűt jöttek és harmadik helyükkel további pontokat szereztek a bajnokságban. Az első hely ezúttal nem volt reális, de a 2. helyezés nagyon előkelőnek mondható! A pilóta szavai a verseny végeztével: “Fülig érő mosollyal értünk a Rajd Polski | Rally Poland végére.

Nem igazán tudunk szavakat találni arra, hogy kifejezzük az összes érzelmet, amit most érzünk, de az biztos, hogy boldogok és hálásak vagyunk mindenért, ami itt történt. Az idei év első versenyén elért második hely a rallye Európa-bajnokság junior értékelésében mindenképpen olyan eredmény, amire büszkék vagyunk. Azzal a reménnyel távozunk innen, hogy a következő futamon Lettországban ott lehessünk, de mindenképpen dolgoznunk kell, hogy megtaláljuk a támogatást és az erőforrásokat, hogy ez megvalósulhasson. Köszönjük, hogy velünk vagytok, és köszönjük mindenkinek, aki támogatott és segített nekünk eljutni idáig. Köszönünk mindent a HRT Racingnek!”

Összegzésképp nagyon hosszú és kemény hétvégén van túl a HRT Racing Team, a csapatnak ez volt az első Európa-bajnoki futama a román testvérpárral. A következő forduló az ERC Junior bajnokságban Lettországban lesz a Rallye Liepaján szintén murvás terepen június 17-18 között. 79.

Rajd Polski, ERC Junior kategória Végeredmény:
1. Nore Ola Jr. – Eilertsen Rune Renault Clio Rally4
2. Maior Norbert – Maior F. Peugeot 208 Rally4
3. Hansen Victor – Johansson Victor Peugeot 208 Rally4

ERC Junior 2023-as évadának további öt futama:
– Tet Rally Liepaja Június 17-18
– Royal Rally of Scandinavia Július 7-8
– Rally di Roma Capitale Július 29-30
– Barum Czech Rally Augusztus 18-20
– Rally Hungary Október 7-8