HRT RACING BESZÁMOLÓ – RALLY OF SCANDINAVIA 2023: NAGYON ÉRTÉKES 3. HELY!

A feszített tempó nem szűnik, újabb állomásához érkezett a HRT Racing és Maior Norberték szezonja. Az idei fő célkitűzés, az ERC4 Junior bajnokság folytatódott egy rally-s berkekben ismerős helyszínen. Első alkalommal rendezték meg a Skandináv Rally-t Svédországban. A pályák ismertek lehettek azoknak a pilótáknak, akik mentek ezeken havas körülmények között, ám ezúttal a nyár közepén száraz finom murvás felületen kellett megbirkózni a mezőnynek a pályákkal. A román testvérpár még korábban nem járt itt versenyen, így korábbi tapasztalatokra nem számíthattak. A hétvégét megelőzően a Junior tabellán holtversenyben Victor Hansennel a 2. helyen álltak két futam után.

A svéd szakaszokról tudni kell, hogy nagyon magas átlagtempójúak, hasonlóan az eddigi két futamhoz a lengyelhez és a lettországihoz. Az egész év leghosszabb útját letudva már a hét legelején megérkezett a csapat Svédországba. Kedden egy rövid tesztelés szerepelt a programban, majd a szerda a pályák megismerkedésével, felírásával telt. A csütörtöki shakedownon négy kört tudtak teljesíteni a 4.43 km-es kijelölt pályán Maiorék és a legjobb időt érték el. 

Pénteken már az éles bevetés következhetett, négy különböző gyorsasági, mindegyik kétszer. Az első körben a csak ezen a versenyen induló hazai pilóták vették kezükbe az irányítást és az első négyben három svéd pilóta is volt. Norbiék az első négy szakaszt a 6. helyen zárták, stabilan, ismerkedve a pályákkal. A szerviz után a délutáni gyorsaságik mindegyikén sokat tudott javítani az idején Norbi és Francesca, ennek köszönhetően az összetettben két helyet léptek előre és a harmadik hely is csupán 0.6 másodpercre volt. Az első három helyet svéd pilóták foglalták el. 

Maior Norbert az első napot követően: „Izgultunk az ismeretlen pályák miatt, de a nap végeztével most megnyugodhatunk, hiszen a negyedik helyünk azt jelenti, hogy a bajnokságban velünk együtt harcolókat megelőzzük, igaz nem sokkal. Egész nap jól éreztük magunkat az autóban és végig mosolyogtunk. Tiszta szívből köszönöm a minket támogatóknak, hogy itt lehetünk. Holnap őrült nap lesz, de szeretnénk előrébb lépni, ám hátrafelé is erősen figyelnünk kell.”

Az ígéretes szombat szintén négy különböző szakaszt tartogatott, amelyet kétszer kellett teljesíteni, hogy a céldobogóra érhessenek a pilóták. Norbiék az első körben nagyon beletaláltak és már a képzeletbeli dobogó harmadik fokán találták magukat, de mögöttük hárman lőtávolon belül voltak. Norbinak és Francescanak a második körben folyamatosan hárítania kellett a hátulról jövő támadásokat és végül okos, gyors versenyzéssel csak a két hazai svéd pilóta tudta őket megelőzni, így egy nagyon előkelőnek mondható 3. helyet tudtak bezsebelni. Ez a verseny mostmár igazán megmutatta, hogy a csapat és pilótapáros teljesen egybeforrt és ott vannak az abszolút élmezőnyben. Idén először sikerült legyőzni a bajnokságban vezető norvég Nore Ola Juniort!

Maior Norbert a futam végeztével nyilatkozta: „Ez a harmadik helyezés egy elsővel ér fel nekünk itt Svédországban, mivel az összetettben lévő vetélytársakat megelőztük. Kemény verseny volt, nem csak a próbákon, hanem mielőtt ideértünk. Nélkületek nem sikerült volna, ez a mi eredményünk és a tiétek is, mert egyedül nem tudnánk ezt véghez vinni. Köszönjük, hogy ennyien hittetek bennünk, és segítetek közelebb kerülni az álmunkhoz. Hihetetlenül boldogan és büszkén távozunk innen. Együtt csináltuk!”

ERC4 Junior Végeredménye:
1. Reiersen Isak – Karlsson Lucas Ford Fiesta Rally4    
2. Hallberg Patrik – Stigh John  Ford Fiesta Rally4    
3. Maior Norbert-Maior Francescsa Peugeot 208 Rally4             

ERC4 Junior Összetett állása három futam után:
1. Nore Ola Jr.      75 pont
2. Maior Norbert 66 pont
3. Hansen Victor  56 pont

A bajnokság a félidejéhez érkezett. A hátralévő három futam már aszfalton fog zajlani az ERC4 Junior bajnokságban. A következő úticél majd Róma lesz, azt a versenyt július 28.-30. között rendezik.