HRT RACING BESZÁMOLÓ – A Stabilitás jegyében – Raliul Sibiului 2023

A múlt heti sikeres skandináviai ERC küldetés után, újra a román bajnokságban kellett bizonyítaniuk rátermettségüket Maioréknak. A nyolcfutamos bajnokság negyedik állomásán ez évben először szerepelhettek murván hazai környezetben.

A versenyközpont Nagyszebenben volt és ezúttal is péntek-szombati ritmusban versenyezhettek a pilóták. A szervezők 125 kilóméternyi gyorsaságit jelöltek ki előzetesen, összesen kilenc szakasz várt – volna – a csapatokra, ám ebből kettőt törölni kellett a hétvége során biztonsági okokból, így összesen hét gyorsasági maradt. Csütörtökön lehetett ismerkedni a pályákkal, majd este Nagyszeben belvárosában rendezték meg a hivatalos rajtceremóniát. Norbi a versenyt megelőzően:

„Egy új hét, egy új kihívás számunkra. Ezúttal a Sibiu Rallyn vagyunk, az Országos Rally Bajnokság első murvás futamán az idei szezonban. Nagyon szeretjük ezeket a pályákat Nagyszeben környékén, és nagyon hiányzott a murva Romániában, főleg, hogy felkészültünk várjuk a futamot”

A pénteki napon rögtön az első szakasz törlődött, egy a pályára kidőlt fa miatt. A másodikon egy negyedik időt sikerült elérni, több Rally2-es autót is megelőzve. A harmadik szakaszon, ami a leghosszabb volt, több, mint 21 kilométer, itt hatodikak voltak Norbiék. A nap utolsó megmérettetésén már sötétben mentek a pilóták, rengeteg néző előtt nagy élmény volt autózni és újból sikerült egy negyedik legjobb időt teljesíteni, ami azt jelentette, hogy a nap végét is a 4. helyen zárták. Az FWD kategóriában nem volt sok kérdés, kétperces előnyt dolgozott ki a román testvérpár. Norbi péntek esti nyilatkozata:

„Hiányzott a nagyszebeni murva, főleg az éjszakába nyúló szakasz, ami hihetetlen élményt adott. A mai tempónkkal elégedett lehetünk és a csapat is jól dolgozott”

A második napot tehát az abszolút 4. helyről folytathatta Norbi és Francesca. A hőmérséklet a tetőfokára hágott Romániában is ezen a hétvégén, így nagyon sokat számított a fizikai kondíció is. A szombati első gyorson egy hetedik időt jöttek Norbiék és ezzel egy helyet visszacsúsztak az összetettben is, de csupán 13 másodpercre voltak a 4. helyezéstől. Az SS6 szakaszon közelebb zárkóztak az előttük álló Andrei Girtofanhoz mindösszesen 7 másodperc volt a különbség.

Az utolsó körből az elsőt törölni kellett, így maradt további két szakasz befejezésként, az utolsó előtti Power Stage és az utolsó, ami egy rövid épített pályán rendezett parallel (két párhuzamos pálya) szakasz volt. Végül nem sikerült elcsípni a 4. helyet az abszolútban, de ezúttal is remekül helytálltak Norbiék ezzel az 5. helyezéssel. Az FWD kategóriában újra kimagaslottak és nyerték azt meg. Norbi a futamot követően:

„Nagyon élveztük minden megtett kilométernyi különleges próbát, és főleg az itteni hangulatot. Elégedetten megyünk haza a tempóval, pihenünk egy kicsit, és elkezdünk felkészülni arra, ami jön. Hamarosan új rally!”

A verseny végeredménye:
1. Simone Tempestini – Itu Sergiu Škoda Fabia Rally2 evo
2. Barbu S. – Kvick Andersson Škoda Fabia R5
3. Badiu Raul – Fetean Rareș Škoda Fabia R5
4. Gîrtofan Andrei – Vraja Doru Calin Škoda Fabia R5
5. Maior Norbert – Maior Francesca Peugeot 208 Rally4

A Román Országos Rally Bajnokság következő futama: 13. Raliul Moldovei Bacău, augusztus 4-5 (murva)