BESZÁMOLÓ – Történelmi tett – 26. Raliul Argeșului 2023

Idei harmadik közös versenyén szerepelt a HRT Racing Team és a román ralisport üdvöskéi Norbert Maior és Francesca Maior. Még alig telt el egy hét a nagyszerű eredménnyel záruló lengyelországi ERC verseny óta, de már következhetett az újabb kihívás Romániában a Rally Argesului-n. Gyönyörű, lélegzetállító erdélyi tájakon folytak a küzdelmek két napon át a román bajnokság második fordulóján.

Hosszú napra lehetett számítani a pénteki versenynapon. Már a kora reggeli órákban elkezdődött a shakedown gyakorlás egy röpke 2,5 km-es pályával. A továbbiakban pedig már az éles szakaszok jöttek szám szerint négy az utolsó egy szuperspeciál volt a futam központjában Pitestiben, már sötétben.

Az időjárás megtréfálta a versenyzőket pénteken, az első gyorsasági még teljesen szárazon ment le a második viszont már nedves körülmények között zajlott. Maiorék jól reagáltak a változó állapotokra és 4. helyen várhatták a nap további részét. A bajnokságot vezető Sebastian Barbu bukott és feladni kényszerült a versenyt. Az utolsó két menetre már szürkületben és teljesen sötétben került sor, utóbbi egy városi speciális volt rengeteg nézővel. A nap végi eredmény egy abszolút 5. hely volt, karnyújtásnyira a 4. helytől, míg az FWD (elsőkerék hajtásúak) kategóriában magabiztosan vezettek Norberték.

Norbert Maior: „Befejeztük a Raliul Argeşului első napját! Azt kell mondjam őrült nap volt, hogy a megfelelő gumikat kiválasszuk és beállítsuk az ilyen változékony időjárásra, fejfájást okozott. Holnap is kemény nap lesz, sok esővel, de mi felkészültünk. Találkozunk a Transfagarasanon!”

A szombati egy versenykilométerekben gazdagabb nap volt, majdnem duplája az előzőnek. Az időjárás ezúttal kegyei közé fogadta a pilótákat és száraz volt az aszfalt. Öt gyorsasági várt Maiorékra, hogy esetleg feljebb lépjenek az 5. helyről. Az első körben először egy fantasztikus második időt majd a második gyorson egy harmadikat szaladtak és ez azt jelentette, hogy máris az abszolút 3. helyére kúsztak fel, több Rally2-es autót is megelőzve! A második kör három szakaszt tartogatott, köztük a középső a Power Stage, plusz bajnoki pontokért, ahol sikerült is plusz két pontot gyűjteni a negyedik hellyel. Összességében az abszolút összesítés 4. helyére érkeztek meg Maiorék, mindösszesen 4.5 másodpercre a dobogós helyezéstől. Az FWD kategóriában ezúttal sem volt ellenfelük, magabiztosan húzták be a serleget!

Ez az eredmény azt is jelentette egyben, hogy a Norbert Maior – Francesca Maior páros történelmi sikert ért el, hiszen átvette a vezetést a román bajnokságban két futam után. Elsőkerék hajtású autóval erre eddig még senki sem volt képes Romániában! Gratulálunk a közös szép eredményhez!

Norbert Maior a verseny után mesélt: “Kellett egy kis idő, hogy kijózanodjunk a mai nap után, hogy le tudjuk írni mindazt, amit most érzünk. De most már elmondhatjuk, ami a legfontosabb, az Országos Rallye Bajnokság első két versenyét követően az 1. helyen állunk az ideiglenes összesített tabellán. Még nem tudjuk, hogy ezt hogyan dolgozzuk fel, de egyértelműen hihetetlenül boldogok és hálásak vagyunk mindazért, ami történik. Tudjuk, hogy nem álmodhatunk arról, hogy az elsőkerék-meghajtású autónkkal meg tudjuk tartani ezt a helyet, de ez erőt és önbizalmat ad nekünk, hogy jól csináljuk, amit csinálunk, és hogy a jövőben biztosan sok jó dolog vár ránk. Az Argeș Rallye többet jelentett, mint reméltük, főleg, hogy egyenesen Lengyelországból érkeztünk ide. A szakaszok folyamatosan változó körülményeivel folytatott őrült küzdelem és a megfelelő beállítások kiválasztása után sikerült egy 4. helyet szereznünk az általános értékelésben és az 1. helyet az FWD kategóriában. Rendkívül boldogok vagyunk a tempónkért és az érzelmekért, amelyeket minden egyes versenyen éreztünk. Az autó jól megbirkózott a körülményekkel, Francesca Maior pedig kifogástalan munkát végzett. Mindent egybevetve, a csapatmunka megvalósítja az álmot. Köszönjük mindenkinek, aki velünk tartott és szurkolt nekünk. Reméljük, hogy hallanak rólunk Lettországban is!  Még egyszer köszönünk mindent a HRT racingnek!”

A program továbbra is sűrű Maiorék számára. Június 16-18 között remélhetőleg folytatódik az ERC Junior progamja a testvérpárnak Lettországban, majd a román bajnokság is pörög tovább június 23-25 között a Máramaros Rallyval.