HRT RACING BESZÁMOLÓ – A NEMZETKÖZI HELYZET EGYRE FOKOZÓDIK – 52. BARUM RALLY ZLÍN

Ahogyan azt idén már megszokhattuk a román bajnoki forduló után újabb ERC Junior futam következett Norbert és Francesca Maior naptárában. Az utolsó előtti állomás az idényben már azt jelentette, hogy hibázásnak helye nincs ezen a versenyen, ha továbbra is harcban akar maradni a román páros a bajnoskágért folytatott küzdelemben. A tabellán hét pont lemaradással voltak Norbiék a második helyen a versenyt megelőzően a norvég Nore Ola Jr. mögött, aki ezen a hétvégén nem volt jelen, míg az olasz Roberto Daprá a harmadik helyről várta a folytatást Norbiék mögött hat ponttal lemaradva. Az év végi elszámolásnál a hat futamból az öt legjobb elért eredmény alapján fognak győztest hirdetni. A futam a már sokaknak ismerősen csengő csehországi Zlín környékén zajlott az 52. Barum Rally-n. Lássuk a történéseket.

Csehország, Zlín és környéke. Szinte minden rally kedvelő ismeri ezt a tájat és az itt található rendkívül technikás szűk erdei szakaszokat. Jó minőségű aszfalt, rossz minőségű aszfalt, némi murva. Hol magas a tapadás, hol semmi. Ez aztán az embert próbáló feladat. Tizenhárom kőkemény szakasz a hétvégén, nagyszerű körítésben tálalva, ezt tudják a csehek, a vérükben van! Ahogyan Norbiéknak is a vérében van már a Peugeot 208 Rally4, hiszen a szezon során már megannyi kilómétert magukba szívtak és a csapattal való együttműködés már a felhőket verdesi. Jó előjelek!

A versenyt megelőző teszten azonban jött a derült égből villámcsapás effektus. Norbiék egy hosszú bal kanyar közben lecsúsztak az útról és egy jókorát pereceltek az autóval. A testvérpár rendben, az autó nem annyira. A csapat ezután óriási munkát végzett, hogy készen álljon az autó a hétvégi kihívásra. Ez hálistennek sikerült, rendkívül fontos volt ez a bajnokság szempontjából!

A pénteki shakedownon nem nagyon lehetett jelét látni a teszten történt bukfencnek és Norbiék bizonyították, hogy vérprofik! Második helyet sikerült elérni a gyakorláson. Elismerés a csapatnak és Maioréknak is.

„Visszatértünk a játékba! Hihetetlen mozgósítás volt az elmúlt két napban, hogy jelen lehessünk a Barum Rally „kezdőrúgásán”, de itt vagyunk, megcsináltuk! A Junior ERC-ben lévő shakedown második hely után bízunk benne, hogy minket nem érintett túlságosan rosszul a tesztbaleset.”

A nap folytatásában a városi rajtceremónia és a késő esti első gyorsasági volt még a tarsolyban. Az első gyorson, ami városi szakaszhoz képest a maga közel tíz kilóméterével, nem gyenge bemelegítést tartogatott magában, Norbiék egy közepes idővel kezdtek, mégpedig egy 6. hellyel. Az ugye a verseny előtt már kiderült, hogy ezen a hétvégén „csak” Roberto Daprára kellett igazán figyelni a bajnokság szempontjából.

„Az ünnepi rajtja a versenynek emlékeztetett minket arra, amikor 2021-ben először vettünk részt ezen az eseményen. Akkor is és most is lenyűgözött minket az itteni hangulat, hogy mennyi autósport rajongó van jelen az ünnepi kezdésnél és a próbáknál. Minden pillanatot élvezni fogunk itt. Igyunk a második esélyre!”

A második versenynapon, szombaton 108 kilóméternyi szakasz, összesen hat várt a mezőnyre. Az időjárás kiváló volt, mondhatni száraz, de az erdős részeken azért vigyázni kellett a saras részekkel. A teszten történt bonyodalmak után ez a szombati nap sem feltétlen Norbiéké volt. Nem kell egyből rosszra gondolni. A román testvérpáros épségben behozta a nap végén az autót, de közel sem olyan eredménnyel, amit elvárt volna magától a pilóta és navigátora, de ennek több oka is volt. Az első körben még némi bizonytalanságot érzett Norbi magában és a fékek sem működtek jól. A nap második felét pedig három részre lehetett felosztani. Az elsőn jó idővel jöttek át, a második szakaszon a cél előtt piros zászló miatt megállni kényszerültek (itt azonos időt kapott mindenki), míg az utolsón feltartotta őket az előttük lévő autó, így nem tudtak releváns időt autózni. A nap végeredménye: ERC Junior 6. hely. Roberto Daprá pedig a 3. helyen.

A verseny utolsó napja: Vasárnap, az ébredő erő?
Ez a nap újabb hat gyorsaságit hozott magával. Nagyobb reményekkel indult neki Norbi és Francesca ennek a napnak, hogy feljebb zárkózzanak a 6. helyről és újra dobogóra állhassanak. Az első körben sajnos nem adta ki a tempó, maradtak ugyanebben a pozícióban, de az olasz páros sem járt sokkal előttük. Ez a kis csalódottságban talán némi megnyugvást adhatott. A verseny utolsó szegmensében némi szerencsével előrébb tudtak lépni Norbiék egészen a 4. helyig. Először csúsztak le idén a dobogóról, ami nagy szó, hogy eddig végig ott tudtak végezni! Roberto Daprá a 3. helyen végzett. Ennek köszönhetően – habár nem sikerült túl jól a verseny – Norbiék az utolsó verseny előtt átvették a vezetést az ERC4 összesítésben!


Norbert Maior a verseny után nyilatkozta:

A Barum Rally véget ért, és most nem dobogóval megyünk haza, hanem Junior ERC 4. hellyel. Hiába indultunk otthonról, elszántan, hogy a legjobb eredményt hozzuk, ezen a rally-n nem sikerült megtalálni a megfelelő tempót, hogy megküzdjünk a legjobb pozíciókért, de megtanultuk elfogadni, hogy néha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnénk. Azonban nem megyünk haza felháborodva, öt forduló után vezetünk a Junior ERC-ben, és eltökélten visszatérünk és komolyra fordítjuk a bajnokságot a Rally Hungary utolsó szakaszát, ahol a végső küzdelmet vívjuk. Biztosak vagyunk benne, hogy nem lesz könnyű, de bízunk benne, hogy van esélyünk valóra váltani az álmunkat.
Köszönjük mindenkinek az otthoni biztatást és hogy velünk voltatok! Köszönjük HRT Racingnek a kemény munkát, és hogy lehetőséget adtak nekünk, hogy itt versenyezhessünk!

A versenyt egyébként a német Timo Schulz nyerte szinte észrevétlenül magabiztos versenyzéssel.
A verseny végeredménye:
1.      Timo Schulz – Wenzel Michael
2.      Zeiringer Fabian – Letz Angelika          + 1.15.2 mp.
3.      Roberto Daprá – Luca Guglielmetti        + 1.34.6 mp.
4.      Norbert Maior – Francesca Maior          + 2.26.8 mp.

Az utolsó állomásra Magyarországra érkezik a mezőny, ahol október 6-8 között a Zemplén lejtőin eldől a bajnokság sorsa. Nem csak a HRT Racingnek, hanem Norbiéknak is szinte hazai pálya várható, hiszen már számtalanszor versenyzett ezen a vidéken a román testvérpár, ami mindenképpen bizakodásra adhat okot. Hajrá HRT, Hajrá Norbi és Francesca!