HRT Racing Beszámoló – Mixi-Ati siker, egy lépésnyire a bajnoki címtől!

II. WHB Győr Rally Múlt hétvégén rendezték a 2024-es Magyar Országos Rally Bajnokság 5. futamát a II. WHB Győr Rally-t, amely az utolsó előtti volt az idényben. A bajnokságot vezető Csomós Miklós és Nagy Attila párosának természetesen a győzelem lebeghetett a szeme előtt annak érdekében, hogy minél közelebb kerülhessenek életük első abszolút bajnoki címéhez, ráadásul az előjelek is bíztatók voltak, hiszen tavaly nagyon magabiztosan nyerték ezt a futamot Mixiék. A győri hétvége érdemben csütörtökön pályafelírással és egy teszttel kezdődött a Rábaringen, ami nem csak az autó átmozgatása miatt volt hasznos, hanem a pálya begyakorlása miatt is, hiszen a programban szerepelt ez a szakasz.

Pénteken a maradék szakaszok felírása volt napirenden, illetve este egy ünnepélyes rajtceremónián gördülhettek át a dobogón a párosok sok-sok ralirajongó előtt Győrben a Dunakapu téren. Szombaton aztán jöhetett egy rendkívül eseménydús nap. Régóta nem volt példa arra, hogy egy napon négy különféle gyorsaságin kellett volna átverekednie magát a mezőnynek. A menü: Sokorópátka – Ravazd, Kisgyónbánya – Csőszpuszta, Tés – Olaszfalu, majd a Rábaring, mindezt kétszer. Az első kört hibátlanul kezdték Mixiék, 4-ből 4 siker és ennek tükrében a fő vetélytársakkal szemben egy bíztató előnyt is sikerült kiautózni. A 30 perces szervizelés után következett a délutáni műsor, mely során három szakaszgyőzelem jött össze és további másodpercek adódtak az előnyhöz.

A nap végén Németékkel szemben 21, Velenczeiékkel 34, míg Turánékhoz képest 43 másodperces előnyre tettek szert. Csomós M. – Nagy A.: „Hiába nyomtuk neki, az utolsó gyorsot nem sikerült behúzni, így „csak” hét szakaszt tudtunk megnyerni a mai nyolcból. Hibátlan nap volt, belülről is nagyon élveztük, de holnap se hibázhatunk, ha szeretnénk az előnyünket megtartani. Köszönjük a rengeteg szurkolást a pálya széléről!” Vasárnapra öt szakasz maradt hátra.

A nyitó Bakonybél – Kőris-hegy még soha nem szerepelt a magyar ralizás történetében, míg a Ravazd – Tényő és a győri városi gyorsasági azért már ismertebb volt a párosok számára. A második napra Német Gáborék új erőre kaptak és közeledtek folyamatosan, de Mixiék jól menedzselték az előnyüket és még az is belefért, hogy a városi gyorsaságin kicsit látványra is menjenek. Ráadásul a Powert Stage-re újra visszavették az első helyet Mixiék, ezzel maximális pontszámmal zárták a hétvégét 35 pontot gyűjtve.

A hétvége Csomós versus Német csatát jól szemlélteti a 12-es gyorsasági, amin tizedre azonos időt mentek a felek! Mixiék nyilatkozták a verseny után:

„Élvezet volt Német Gabiék ellen menni, tényleg nagy gratuláció neki, hogy ekkora csatára késztetett minket. Az első nap tudtunk menni egy jó húzós saját tempót, amivel kialakítottuk azt az előnyt, amit ma már betudtunk osztani, talán még maradt bennünk néhány másodperc, de a lényeg, ami a cél is volt, hogy karcmentesen jöjjünk ki ebből a versenyből.”

A maximális pontszerzés után, növelni tudták Mixiék az előnyüket a bajnokságban, de teljes megnyugvásra nem adhat okot az előny, hiszen rajtuk kívül még Turánék, Velenczeiék és Német Gáborék is bajnokok lehetnek a szezonzáró futamon, ahol még 50 pont szerezhető, mivel másfeles szorzójú verseny kerül megrendezésre október 25-27 között a Zemplénben.

II. WHB Győr Rally Végeredménye:
1. Csomós M. – Nagy A.
2. Német G. – Németh G. + 14.3 mp.
3. Velenczei Á. – Vánsza Zs. + 58.7 mp.
4. Turán F. – Zsíros G. + 1.23.0 mp.

Abszolút bajnokság állása:
1. Csomós M. – Nagy A. 157 pont
2. Turán F. – Zsíros G. 124 pont
3. Velenczei Á. – Vánsza Zs. 121 pont
4. Német G. – Németh G. 112.5 pont